Translate

Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

Αγαπημένη Ελλάδα μου


Όταν οι αρχαίοι Έλληνες επινοούσαν Επιστήμες, θεμελίωναν πόλεις ακόμη και τριώροφα σπίτια, με εγκαταστάσεις υγιεινής και λουτρά, συνθήκες παντελώς άγνωστες στους λοιπούς λαούς, εγκαθίδρυαν σχολές και γυμνάσια, σμίλευαν το μάρμαρο και την πέτρα και δημιουργούσαν αριστουργήματα, άλλοι ήσαν άξεστοι περιπλανώμενοι νομάδες, απαίδευτοι και σε άγρια κατάσταση δίχως νάχουν να επιδείξουν οτιδήποτε άξιο αναφοράς.
Ο Ελληνικός Πολιτισμός διατηρήθηκε στις χιλιετίες καθιστάμενος ως κλασικό ιδεώδες, αλλά όχι μόνο, σημείο αναφοράς ανά την οικουμένη, γιατί είχε μια ποιότητα και ένταση ξεχωριστή, γιατί άγγιζε τον άνθρωπο και μετουσίωνε τις αξίες σε έκφραση ζωής.
Ο Πολιτισμός αυτός υπήρξε προϊόν της βιοψυχικής ιδιοσυστασίας και μοναδικότητας των Ελλήνων, αντικατοπτρίζοντας τον φυλετικό τους ψυχισμό και την διανοητική ικανότητα που διέθεταν, αλλά και τις μεταφυσικές δοξασίες που τους ενέπνεαν.
Όταν γλώσσα, η τελειότερη στον κόσμο, επιστήμες, φιλοσοφία, τέχνες ξεκινούν από την αρχαία Ελλάδα, εμείς θα αποστρεφόμαστε την πιο γάργαρη πηγή του τόπου μας και θα επιζητούμε να ξεδιψάσουμε από τα λασπόνερα των ξένων ρυακιών;
Αρκεί μια επίσκεψη στο Δισπηλιό Καστοριάς, στην Τρίγλια και στα Πετράλωνα της Χαλκιδικής, στην Αμφίπολη και στο Δίον, στην Θεόπετρα Τρικάλων, στις Μηλεές Γρεβενών και στην Αλιστράτη Σερρών, στο Διμηνιό και στο Σέσκλο και σε τόσα άλλα μέρη της πατρώας γης, για να αντιληφθεί ο επισκέπτης τις προκατακλυσμιαίες διαστάσεις του πατρώου πολιτισμού.
Είμαστε τέκνα της γης και του έναστρου ουρανού, του Δευκαλίωνος και της Πύρρας. Προπάτορες μας ο Ηρακλής, ο Θησέας, ο Κόδρος, ο Λεωνίδας και όχι ξένες μορφές και υπάρξεις. Ιεροί τόποι μας η Δωδώνη, το Δίον. η Ολυμπία, οι Δελφοί. 
Εξ Ελλάδος το Φως! 
Εκείνο το φως που κάποιοι πασχίζουν να μην διαχυθεί για να μην ενεργοποιηθεί η κυτταρική μνήμη.
Δεν μας αφορά η πορεία άλλων λαών. Είμαστε Έλληνες και στρεφόμαστε ευλαβικά στην Ελλάδα και στην κληρονομία της...
 Όσοι Ζωντανοί...
(Του Ιωάννη Χαραλαμπόπουλου)